- Publisher: Forlaget Ringedal
- Edition: 1. udgave
- Available in: Paperback
- ISBN: 9788794002004
- Published: august 13, 2021
VANDKANT
Himlen er en dybblå løgnhals
Og tanken et slot, du har forladt
Perlerne smuldrer om min hals
inden hånden når derop
Og sandet ligger i en bunke på stranden
Helle Marstrand, f. 1961. Debuterede i 1982 i digtsamlingen “Ung i en krisetid” (Fremad) og har siden skrevet og bidraget bl.a. til antologien “Skilsmissebørn” af Peter Olesen (Høst & Søn 2005).
Lektørudtalelse
Materialevurdering
Kort om bogen
Vil man tages på en lavmælt rejse fra mørket mod lyset, anbefales disse digte
Beskrivelse
Korte, centrallyriske digte med et jeg, som betragter sin yderverden (årstiderne, folk, naturen) og taler om sit indre. Det er kendetegnende for digtene, at der ofte er et poetologisk fokus på skrivningens principper. Samlingens første to tredjedele er præget af en overvejende dyster stemning, mens håbet tager over i sidste tredjedel. Således i det lavmælte åbningsdigt, “SIDDER HELT STILLE”: “Jeg ler ikke overgivent / Jeg danser ikke / og håber ikke højt / Skriver ikke glade sætninger / Komponerer ikke følsomme strofer (.) Sukker ikke lykkeligt / jeg smiler kun indad / Jeg trækker næsten ikke vejret (..). Blandt de håbefulde digte er “MUDDER”: “Egentlig er jeg lige kommet op / Af mudderet (..) Har klistret min hjerne til med selvhad og psykofarmaka (.….) Nu børster jeg / tørre mudderskorper af / Men egentlig er jeg først lige kommet op”
Vurdering
Digtenes indadvendthed er krævende at relatere til, men bevægelsen fra det dystre, passivt objektgjorte (“Jeg er en sten du kaster”, hedder det et sted) mod det lyse er dejlig at følge Andre bøger om samme emne Ofte er der et anstrøg af haiku i digtene, både hvad angår sprog og Indhold. Sprogligt er der et meditativt-observerende flow, men også indholdsmæssigt synes der at være en forbindelse til halkudigtningens forkærlighed for årstider og observation af naturen. Enkelte gange tages man tilbage til en 80’er-æstetik a la Strunge m.fl
Anbefales til større biblioteker
Materialet er vurderet af: Thomas Olesen